Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ:

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ - FAQ

- ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ;
  1. Θερμοδυναμική & Αερόθερμη Ενεργειακή Εστία:
   Επικρατεί η σύγχυση και η παραπληροφόρηση ότι ενεργειακό τζάκι είναι η εστία που έχει ενσωματωμένο αεροθάλαμο ή βεντιλατέρ. Μεγάλο λάθος!

   Ούτε ο αεροθάλαμος, ούτε το βεντιλατέρ κάνουν μια εστία ενεργειακή.

   Ενεργειακή εστία, είναι η κλειστού τύπου εστία η οποία έχει απόδοσή της τάξεως του 60% και πάνω και συνδυάζετε πάντα με ρυθμιζόμενη καύση. Η εστία αυτή πρέπει να μπορεί και παράγει ζεστό αέρα, άσχετα αν ο αέρας παράγεται μέσα σε κάποιον ενσωματωμένο αεροθάλαμο ή σε κάποιον αεροθάλαμο που δημιουργείται με την φούσκα κατά την κατασκευή του τζακιού και ακόμη πιο άσχετα, αν ο ζεστός αέρας εξέρχεται με φυσική ή με βεβιασμένη κυκλοφορία, (δηλ. με κάποιο βεντιλατέρ).

   Μάλιστα πολλές εστίες, που δεν έχουν ούτε ενσωματωμένο αεροθάλαμο, αλλά ούτε και βεντιλατέρ, είναι ισχυρότερες, με αποδόσεις που φτάνουν μέχρι και τα 35 KW.

   Για τις εστίες, οι οποίες πωλούνται με ενσωματωμένο αεροθάλαμο με ή χωρίς βεντιλατέρ , (ή το δέχονται σαν εξτρά εξάρτημα), επικρατεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι αυτές και μόνο αυτές, είναι ενεργειακές και ότι μόνο αυτέ ς βγάζουν ζεστό αέρα. Μεγάλο λάθος, γιατί όπως είπαμε, δεν είναι ούτε ο αεροθάλαμος, αλλά ούτε και το βεντιλατέρ που τις κάνει ενεργειακές, αλλά η δυνατότητα να παράγουν ζεστό αέρα, τον οποίο στη συνέχεια εκμεταλλευόμαστε κατά βούληση και σύμφωνα με τις ανάγκες του σπιτιού.

   Οι εστίες , με τα ενσωματωμένα βεντιλατέρ κάτω από την εστία, έχουν το μειονέκτημα ότι δεν μπορούν να πάρουν αεραγωγό μεγαλύτερο από 3 μέτρα μήκος και κατά συνέπεια, το βεντιλατέρ αυτό, είναι άχρηστο όταν πρόκειται για εγκατάσταση διανομής αέρα σε όλο το σπίτι όπου απαιτούνται μεγαλύτερα μήκη.

   Για εγκατάσταση διανομής αέρα με αεραγωγούς σε όλο το σπίτι, χρειάζεται ειδικό βεντιλατέρ, το οποίο τοποθετείται μετά το τζάκι, για να έχει την ισχύ να μεταφέρει τον αέρα αθόρυβα και αποτελεσματικά σε μεγάλες αποστάσεις. Δείτε σχετικό άρθρο και σχεδιαγράμματα στη σελίδα ‘ Λειτουργία’ , Τυπική εγκατάσταση αερόθερμης εστίας...
  2. Ενεργειακή Εστία καλοριφέρ (νερού):
   Είναι το δεύτερο είδος ενεργειακής εστίας.
   Στην εστία αυτού του είδους, αντί να θερμαίνεται αέρας, θερμαίνεται νερό στα διπλά τοιχώματα της εστίας, το οποίο χρησιμοποιείται στη συνέχεια, είτε για χρήση ( θερμοσίφωνας), είτε για θέρμανση μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, όπως ακριβώς και στους λέβητες πετρελαίου. Στην ουσία η εστία καλοριφέρ είναι ένας λέβητας με ξύλα. Και εδώ, όπως και στον λέβητα πετρελαίου, η επιλογή της εστίας γίνεται με βάση τις θερμιδικές ανάγκες του σπιτιού. Η μόνη διαφορά, έγκειται στην εγκατάσταση, η οποία πρέπει να γίνεται με ανοικτό δοχείο διαστολής.
- ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΘΕΡΜΑΝΩ;
Οι σημερινές εστίες είναι κατασκευές υψηλής τεχνολογίας που προσφέρονται και για κύρια θέρμανση με ομοιόμορφη θερμοκρασία, ακόμη και ολόκληρου του σπιτιού. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με διανομή ζεστού αέρα σε κάθε δωμάτιο με κατάλληλους αεραγωγούς και βεντιλατέρ, (θερμοδυναμικά ή αερόθερμα ενεργειακά τζάκια), είτε με σώματα καλοριφέρ, (ενεργειακά τζάκια καλοριφέρ). Σ’ αυτή τη μορφή τζακιού, η εστία καλοριφέρ είναι στην ουσία ένας λέβητας ξύλων, γι' αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απλό τζάκι, δηλ. χωρίς την εγκατάσταση των σωμάτων και την κυκλοφορία νερού, γιατί θα καταστραφεί ο λέβητας.

Τα ενεργειακά θερμοδυναμικά ή αερόθερμα τζάκια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως κύρια πηγή θέρμανσης, χωρίς αεραγωγούς ή διανομή αέρα, σ’ αυτή την περίπτωση όμως η θερμοκρασία στους διάφορους χώρους του σπιτιού δεν θα είναι ομοιόμορφη, αλλά θα παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις από χώρο σε χώρο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το σπίτι θα είναι κρύο.

Τα τετραγωνικά που μπορεί να θερμάνει ένα τζάκι είναι συνάρτηση της ισχύος της εστίας, της μόνωσης του σπιτιού, το εσωτερικό ύψος του σπιτιού, τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και της διαρρύθμισης των χώρων. Υπάρχουν εστίες για κάθε ανάγκη. Μια ποικιλία με πάνω από 140 μοντέλα με διάφορες αποδόσεις, από 10 έως 30 Kw, βρίσκονται στην διάθεση σας. Μελετώντας την κάτοψη του σπιτιού σας μπορούμε να σας ενημερώσουμε εμπεριστατωμένα για το κατάλληλο μοντέλο καθώς και τον τρόπο εγκατάστασης που πρέπει να επιλέξετε, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

- ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΙΝ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΜΑ;
Μετά την κατασκευή και διακόσμηση του τζακιού, πρέπει να περάσουν 3-4 εβδομάδες προτού ανάψετε την εστία, χρόνος απαραίτητος για να στεγνώσει η κατασκευή και να αποβάλει την υγρασία από το κτίσιμο. Σ’ αντίθετη περίπτωση, μπορεί να δημιουργηθούν τριχοειδείς ρωγμές στον σοβά.

Ανάψτε φωτιά με προσάναμμα και λίγα μικρά ξύλα, τοποθετώντας, στη συνέχεια, πάνω απ’ αυτά, όλο και πιο χοντρά, έχοντας το κλαπέτο (αν διαθέτει η εστία) και τον αέρα καύσης ανοικτό καθώς και την πόρτα της εστίας κλειστή.

Στη συνέχεια, αφού ανάψει καλά η φωτιά, στις εστίες της CHEMINÉES PHILIPPE που έχουν κλαπέτο, το κλείνετε, εφ’ όσον η πόρτα του τζακιού είναι κλειστή.

Τα πρώτα ανάμματα πρέπει να γίνονται με λίγα ξύλα. Η φωτιά να δυναμώνει σιγά-σιγά και σταδιακά, ώστε να εξατμιστεί η ρητίνη που περιέχει η πυράντοχη βαφή με την οποία είναι βαμμένη η εστία.

Τυχόν καπνός ή μυρωδιά κατά τα πρώτα ανάμματα οφείλεται στη βαφή του μαντεμιού. Αυτό είναι φυσιολογικό φαινόμενο και θα εξαλειφθεί σταδιακά σε 8-10 ανάμματα.

- ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΤΖΑΚΙΟΥ;
Προτού χρησιμοποιήσετε το τζάκι σας, διαβάστε προσεκτικά το manual, (Οδηγίες Χρήσης και Λειτουργίας), στο οποίο θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες για την σωστή χρήση του τζακιού σας, αλλά και χρήσιμες πληροφορίες για την λειτουργία του.

Η εστία σας είναι μια συσκευή η οποία χρήζει προσοχής και σωστής χρήσης. Δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνετε τα όρια και την αντοχή της, καίγοντας την συνεχώς πολλές ώρες στο μέγιστο της, προσπαθώντας να θερμάνετε πολύ μεγαλύτερους χώρους απ’ ότι πραγματικά η εστία μπορεί να θερμάνει.

Μια τέτοια αλόγιστη χρήση θα προκαλέσει φθορά και βλάβη στην εστία, στην πλάτη της, στις σχάρες καύσης κλπ., καθώς και βλάβες στο σύνολο της κατασκευής, όπως, τριχοειδείς ρωγμές στο κτίσιμο, αποκόλληση μαρμάρων επένδυσης, φθορές στην καμινάδα κλπ.

Μη καίτε μικρά αποκόμματα ξύλων, πατωμάτων, νοβοπάν, σανίδες, και κλαράκια σαν κύρια καύσιμη ύλη. Αυτά τα υλικά είναι μόνο για προσάναμμα. Χρησιμοποιείτε κούτσουρα και μάλιστα ξερά και σκληρά.

Σε όλες τις περιπτώσεις κακής χρήσης δεν ισχύει και δεν σας καλύπτει η εγγύηση.

Ανοίξτε το MANUAL σε μορφή καταλόγου και διαβάστε το με ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΠΕΤΟΥ (για τις εστίες που έχουν);
Το κλαπέτο, σε μια ενεργειακή εστία το κλείνουμε όταν τα ξύλα τα οποία έχουμε τοποθετήσει στο εσωτερικό της εστίας έχουν ανάψει για τα καλά και έχουν αρχίζει να καρβουνιάζουν. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να παρουσιαστεί έντονο μαύρισμα στο κρύσταλλο της εστίας, αλλά και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, φαινόμενο καπνού μέσα στο σπίτι, επειδή η παραγωγή καπνού σε χλωρά ή βρεγμένα ξύλα είναι αυξημένη.

Φροντίζετε πάντοτε να ανοίγετε το κλαπέτο προτού ανοίξετε την πόρτα της εστίας, διαφορετικά θα βγει καπνός.

Στις εστίες της CHEMINÉES PHILIPPE που έχουν κλαπέτο, να θυμάστε:
  • Κλειστή πόρτα – Κλειστό κλαπέτο
  • Ανοικτή πόρτα – Ανοικτό κλαπέτο
- ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΓΩ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ;
Επειδή οι εστίες με πόρτα, όταν λειτουργούν με την πόρτα κλειστή, δημιουργούν υποπίεση μέσα στον θάλαμο καύσης, πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα και προσοχή στο άνοιγμα της πόρτας, είτε ανοίγοντας την στο πλάι, είτε ανασύροντας την προς τα πάνω.

Η πόρτα πρέπει να ανοίγει 2-3 εκ, να μένει έτσι 10-15 δευτερόλεπτα και εν συνεχεία να ανοίγει σιγά-σιγά.

Απότομο άνοιγμα θα προκαλέσει απότομη εισροή αέρα μέσα στον θάλαμο καύσης, με αποτέλεσμα την έξοδο καπνού από την εστία, ο οποίος θα περάσει στον αεροθάλαμο και θα βγει από τις περσίδες.

Να θυμάστε: Άνοιγμα πόρτας σιγά-σιγά με προσοχή!

- ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΕΙ ΤΟ ΤΖΑΚΙ;
Τα σημερινά σπίτια, με τα σύγχρονα αεροστεγή πορτοπαράθυρα, δεν επιτρέπουν την είσοδο αέρα μέσα στο σπίτι, αέρα, που είναι απαραίτητος για την αναπλήρωση αυτού που αφαιρεί το τζάκι κατά την λειτουργία του.

Επίσης οι σύγχρονοι πολύ ισχυροί αποροφητήρες, που αφαιρούν 600-800 μ3 την ώρα, δημιουργούν υποπίεση στο σπίτι, με αποτέλεσμα ο καπναγωγός του τζακιού να μετατρέπεται σε είσοδο αέρα, με συνεπεία το τζάκι να μη ‘τραβάει’ και να καπνίζει.

Να έχετε πάντα ανοικτή την περσίδα αναπλήρωσης αέρα ή ανοίξτε λίγο κάποιο παράθυρο, ειδικά της κουζίνας, ώστε να υπάρξει αναπλήρωση του αέρα που αφαιρούν αποροφητήρας και τζάκι.

Να καθαρίζετε την καπνοδόχο ανελλιπώς, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για να μη φράζει από την καπνιά.

Ελέγχετε την καπνοδόχο για τυχόν φωλιές πουλιών, οι οποίες φράσσουν την καπνοδόχο και εμποδίζουν τελείως την απαγωγή του καπνού.

Υψηλότερα εμπόδια σε ακτίνα 8 μέτρων από την καμινάδα, δημιουργούν στροβιλισμούς και είναι σίγουρο ότι με κάποιο συγκεκριμένο αέρα θα σας γυρίσουν τον καπνό μέσα.

Να θυμάστε όλα τα ανωτέρω και κυρίως: Λήψη αέρα απ’ έξω.

- ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΜΑΥΡΙΖΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΚΡΥΣΤΑΛΟ(τζάμι) ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ;
Αν το κρύσταλλο μαυρίζει πολύ γρήγορα, ελέγξτε:
 • Την ποιότητα των ξύλων που χρησιμοποιείτε. Ξύλα χλωρά ή βρεγμένα, αναπόφευκτα θα σας δημιουργήσουν αυτό το πρόβλημα.
 • Ξύλα από κωνοφόρα, (πεύκο, έλατο), παρουσιάζουν αυτό το φαινόμενο λόγω του ρετσινιού που περιέχουν.
 • Την υποπίεση, όπως αναλυτικά περιγράφεται στο προηγούμενο άρθρο 'Γιατί καπνίζει το Τζάκι;'.
 • Την κατάσταση των κορδονιών. Φθαρμένα κορδόνια επιτρέπουν την είσοδο αέρα ο οποίος δημιουργεί στροβιλισμούς μέσα στην εστία, με αποτέλεσμα το μαύρισμα του κρυστάλλου και την μεγάλη κατανάλωση ξύλων. Τα κορδόνια είναι αναλώσιμα και πρέπει να αντικαθίστανται όταν φθείρονται και οπωσδήποτε κάθε 1-2 χρόνια, σε συχνή χρήση.
- ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΩ ΤΟ ΚΡΥΣΤΑΛΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ;
Καθαρίζεται το κρύσταλλο με χαρτί κουζίνας ή εφημερίδα και υγρό καθαρισμού τζαμιών. Σε περίπτωση που η καπνιά έχει καεί πάνω στο κρύσταλλο και δεν φεύγει εύκολα, βουτήξτε το βρεγμένο με υγρό, χαρτί κουζίνας σε λίγη στάχτη και τρίψτε ή ξύστε το με μία ειδική ξύστρα για τζάμια.

Υπάρχει επίσης ειδικό σπρέι καθαρισμού, τα οποίο μπορείτε να παραγγείλετε και να προμηθευτείτε από την εταιρεία μας.

Τα μπρούτζινα μέρη καθαρίζονται με ειδικά καθαριστηκά μπρούτζου.

Μη Χρησιμοποιείτε σύρμα κουζίνας ή αιχμηρά αντικείμενα, γιατί θα γρατζουνίσετε το κρύσταλλο.

- ΤΙ ΚΑΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΧΤΗ;
Αδειάζετε το σταχτοδοχείο συχνά. Υπερπλήρωση του μπορεί να δημιουργήσει υπερθέρμανση της ή των σχαρών καύσης και παραμόρφωση τους λόγω του ότι δεν περνά αέρας για να τις ψύχει.

Προκαλεί επίσης κακή λειτουργία γιατί αποφράσσει τις διόδους εισόδου αέρα καύσης.

Τις στάχτες μπορείτε να τις ρίχνετε στα δένδρα και λουλούδια σας. Είναι άριστο λίπασμα.

- ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΩ ΤΗΝ ΚΑΜΙΝΑΔΑ;
Ο καθαρισμός του καπναγωγού πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Παράλειψη καθαρισμού, προκαλεί απόφραξη και κάπνισμα του τζακιού. Επίσης προκαλεί ανάφλεξη της καπνιάς μέσα στον καπναγωγό. Αυτή η ανάφλεξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες ζημιές στην εστία, στον καπναγωγό και στην όλη κατασκευή του τζακιού.
Υπάρχει, επίσης, σοβαρός κίνδυνος για όλο το σπίτι, ειδικά στα σπίτια με ξύλινη στέγη όταν ο καπναγωγός διέρχεται μέσα απ’ αυτή, χωρίς να έχει γίνει σωστή εγκατάσταση και μόνωση με πυράντοχο αδρανές υλικό.

Υπάρχει μια παρανόηση όσον αφορά κάποια υλικά καθαρισμού που κυκλοφορούν στην αγορά σε στερεά μορφή, υγρά μορφή ή μορφή σκόνης και τα οποία καίγονται μέσα στην εστία και αποσαρθρώνουν την καπνιά, ώστε να μη αναφλέγεται. Αυτός είναι ο ονομαζόμενος χημικός καθαρισμός. Αυτού του είδους ο καθαρισμός δεν απομακρύνει την καπνιά και το φράξιμο της καπνοδόχου και προπαντός, σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τον μηχανικό καθαρισμό με βούρτσα, ο οποίος είναι ο μοναδικός και αναντικατάστατος καθαρισμός της καπνοδόχου.

Καθαρίζετε την καμινάδα, για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις!

Στις περιπτώσεις εξολοκλήρου ανοξείδωτης καπνοδόχου, το διάστημα μεταξύ των καθαρισμών μπορεί να μεγαλώσει.

- ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΙΩ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΞΥΛΑ;
H καύση στην κλειστή εστία είναι ελεγχόμενη, δηλαδή το ξύλο καίγεται με λιγότερο αέρα, όσο χρειάζεται για να γίνει η καύση και έτσι έχουμε οικονομία στην κατανάλωση του ξύλου, 3-4 φορές λιγότερα ξύλα. Αυτό σημαίνει λιγότερα χρήματα, λιγότερο κόπο και ακόμα εξοικονόμηση κατανάλωσης πετρελαίου κεντρικής θέρμανσης όπου υπάρχει καλοριφέρ, γιατί ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξετε μπορεί να σας δώσει μέσα στο χώρο σας, από 8.000 - 30.000 kcal ανά ώρα.

Όλες οι κλειστές εστίες έχουν σύστημα ρύθμισης του αέρα καύσης και έτσι είναι δυνατή η ρύθμιση της έντασης της φωτιάς κατά βούληση, δηλαδή σιγανή ή δυνατή φωτιά, πράγμα αδιανόητο σ' οποιαδήποτε ανοικτή εστία. Ακόμα και αν χρειαστεί να φύγετε ή να λείψετε από το σπίτι, το τζάκι συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς κανένα απολύτως κίνδυνο. Το βράδυ πριν πάτε για ύπνο μπορείτε να βάλετε ξύλα που θα σας θερμαίνουν μέχρι το πρωί, ενώ σε μια ανοικτή εστία, κάποια στιγμή τα ξύλα θα καούν και η ζέστη του σπιτιού θα φύγει μέσα από την καμινάδα, κρυώνοντας το σπίτι, γιατί κανένας δεν θα σηκωθεί να κλείσει το κλαπέτο του τζακιού τα χαράματα που θα σβήσουν τα ξύλα. Στην κλειστή εστία, η πόρτα κρατά την θερμοκρασία μέσα στο σπίτι και δεν επιτρέπει την διαφυγή της μέσα από την καμινάδα.

Tip: Μην τροφοδοτείτε συνέχεια την εστία με καινούργια ξύλα. Στην περίπτωση μαντεμένιας ενεργειακής εστίας, δυναμώστε καλά την φωτιά στην αρχή, ώστε να ζεσταθούν καλά τα τοιχώματα της εστίας, και αφήστε την μέχρι να καρβουνιάσει. Συντηρήστε, για πιο μακριά καύση, με χοντρά ξύλα. Μην ξεχνάτε τα κλείνετε τον αέρα, μετά από λίγα λεπτά, και αφού έχουν ανάψει τα ξύλα. Μην ξεχνάτε να κλείνετε το κλαπέτο.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην "Λειτουργία".

- ΠΟΤΕ ΕΧΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΦΛΟΓΑ;
Μία κλειστή εστία έχει μόνιμα την εστία γεμάτη φλόγα , προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα, αντίθετα από τις ανοικτές εστίες στις οποίες για να δείτε φωτιά σκαλίζετε συνέχεια τα ξύλα.

Αυτό το "παράδοξο" φαινόμενο οφείλεται καθαρά και μόνο στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην κλειστή εστία, οι οποίες όπως αναφέραμε, αναγκάζουν τα αέρια να αναφλεγούν σε μεγαλύτερο ποσοστό αντί να διαφεύγουν έξω σαν καπνός, πράγμα που σημαίνει, μια εστία γεμάτη ζωντανή φλόγα με χρυσίζουσα θράκα και ελάχιστη στάχτη.

Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμα πιο κατανοητό στις λεγόμενες καταλυτικές εστίες, οι οποίες λειτουργούν σε ακόμα πιο υψηλές θερμοκρασίες καύσης του ξύλου, κάνουν μετάκαυση των καυσαερίων με ακόμη πιο πρακτικά αποτελέσματα, το αυτοκαθαριζόμενο κρύσταλλο, λόγω πυρόλυσης, μία τροφοδοσία με ξύλα να διαρκεί μέχρι και 10 ώρες και το άδειασμα της στάχτης κάθε 7-10 μέρες.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην "Λειτουργία".

- ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΣΤΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ Ή ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΗΣ ΚΑΥΣΗΣ;
Μια εστία που είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με τον Γαλλικό κανονισμό NFD 35376, σαν ‘ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΚΑΥΣΗΣ’, είναι μια εστία πολύ αεροστεγής, με πλήρως ελεγχόμενη καύση. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η δυνατότητα μακρύτερης διάρκειας της καύσης από μία και μόνη τροφοδοσία. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η διατήρηση θράκας ακόμα και ύστερα από 10 ώρες από την αρχική τροφοδοσία, που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την επανατροφοδοσία και λειτουργία της εστίας, χωρίς να χρειαστούμε προσάναμμα.

Για παράδειγμα αν η τροφοδοσία γίνει το βράδυ πριν από τον ύπνο, μπορούμε να σηκωθούμε το πρωί και να προσθέσουμε ξύλα , χωρίς να μπούμε στην διαδικασία ανάμματος από την αρχή με την χρήση προσανάμματος.

Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν μια εστία χρησιμοποιείται σαν μοναδική και κύρια θέρμανση. Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ότι δηλαδή δεν ανάβουμε εκ νέου φωτιά, αλλά συνεχίζουμε την ίδια, έδωσε τον χαρακτηρισμό ‘ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΚΑΥΣΗΣ’ στις εστίες αυτής της κατηγορίας.

Προς αποφυγή τυχόν παρανοήσεων διευκρινίζουμε, ότι με κανένα τρόπο δεν σημαίνει ότι οι εστίες με τον χαρακτηρισμό ΄ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΗΣ ΚΑΥΣΗΣ’ πρέπει να σβήνουν ανά κάποια χρονικά διαστήματα. Σε καμία περίπτωση!. όσο τις τροφοδοτούμε με ξύλα, τόσο καίνε. Είναι ευνόητο, ότι επειδή δεν είναι το ίδιο αεροστεγείς, καίνε τα ξύλα πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να έχουν σβήσει εντελώς το πρωί, αν δεν επανατροφοδοτηθούν ενδιάμεσα το βράδυ και έτσι να χρειαστούν άναμμα από την αρχή. Αυτό σημαίνει ότι η καύση διακόπτεται και απ’ αυτό παίρνουν αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην "Λειτουργία".

- ΤΙ ΕΙΝΑΙ "ΕΝΘΕΤΗ ΕΣΤΙΑ";
Είναι ειδικά κατασκευασμένες εστίες ώστε να τοποθετούνται σε υπάρχοντα ανοικτά τζάκια, γι' αυτό λέγονται ένθετες εστίες ή κασέτες και σκοπό έχουν να τα μετατρέψουν σε ενεργειακά, αερόθερμα τζάκια.

Έχουν όλα τα ανωτέρω πλεονεκτήματα των μαντεμένιων ενεργειακών κλειστών εστιών και κάποιες απ’ αυτές έχουν και ενσωματωμένα βεντιλατέρ για μεγιστοποίηση της απόδοσης.

Τοποθετούνται εύκολα, χωρίς πολλά μερεμέτια, μέσα σε λίγες ώρες. Μεταμορφώνουν το παλιό σας τζάκι σε ένα σύγχρονο ενεργειακό, αερόθερμο τζάκι, οικονομικό στη λειτουργία, εύκολο στη χρήση και με απίστευτη απόδοση.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην "Λειτουργία".

- ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΖΑΚΙ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ;
Είναι ειδικές ενεργειακές εστίες, με χιτώνια στα οποία κυκλοφορεί νερό, για εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με σώματα καλοριφέρ. Οι εστίες αυτές θέλουν πολύ προσοχή στην εγκατάστασή τους, γιατί μια διακοπή ρεύματος ή μια βλάβη στον κυκλοφορητή μπορεί να αποβεί μοιραία. Εγκαθίστανται πάντοτε με ανοικτό δοχείο διαστολής.

Σήμερα υπάρχουν εστίες αυτής της κατηγορίας με πίνακα οργάνων, όπως οι λέβητες πετρελαίου και 100% ασφάλεια, γι' αυτό να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή σας.

Επειδή η εστία αυτή είναι αποκλειστικά για θέρμανση πρέπει οπωσδήποτε να έχει πόρτα.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην "Λειτουργία".

- ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΜΟΥ;
Για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση σας, αναφέρετε πάντοτε το μοντέλο της εστίας σας κάθε φορά που απευθύνεστε για βοήθεια ή παραγγελία ανταλλακτικών.
  1. Το μοντέλο της εστίας αναγράφεται στην απόδειξη αγοράς, γι' αυτό καλό είναι να την φυλάτε.
  2. Αναγράφεται στο μεταλλικό καρτελάκι που βρίσκεται στο σώμα της εστίας, κάτω από το σταχτοδοχείο ή κάτω από την σχάρα καύσης. Στο "REF" αναγράφεται το μοντέλο.
Περισσότερες λεπτομέρειες στο manual.

- ΤΙ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ;
Στο τεχνικό εγχειρίδιο που συνοδεύει κάθε συσκευή, θα βρείτε την εγγύηση της κατασκευάστριας εταιρείας. Επίσης στο manual της εταιρείας μας θα βρείτε, στην τελευταία σελίδα, στοιχεία για την εγγύηση και την ισχύ της.
  Η διάρκεια της εγγύησης ορίζεται 5ετής, αποδεικνυόμενης με την επίδειξη της απόδειξης αγοράς και ισχύει από την ημερομηνία αγοράς.

  Η εγγύηση καλύπτει αποκλειστικά και μόνο την επισκευή ή αντικατάσταση του τμήματος που θα αναγνωρισθεί ως ελαττωματικό, κατόπιν εξέτασης του στο εργαστήριο της κατασκευάστριας εταιρείας, αποκλειόμενης οποιασδήποτε αποζημίωσης.

  Η εγγύηση δεν ισχύει σε περίπτωση βλάβης ή ζημίας προερχομένης από λάθος εγκατάσταση, ατυχήματος, λάθος χειρισμό, από αμέλεια, έλλειψη συντήρησης, τροποποίηση της συσκευής ή της χρήσης της, μερικώς ή ολικώς, ζημία από ανωτέρα βία ή φυσικές καταστροφές. Δεν ισχύει επίσης για την αντικατάσταση ή επισκευή μέρους ή του συνόλου της συσκευής, όταν η ζημία προκαλείται από αλόγιστη ή κακή χρήση εκ μέρους του αγοραστή ή από μη τήρηση των προδιαγραφών εγκατάστασης και λειτουργίας.

  Το κρύσταλλο δεν καλύπτεται από καμία εγγύηση. Αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι 750 βαθμούς Κελσίου και θραύση του μπορεί να προκληθεί μόνο από μηχανικό σοκ, δηλ. χτύπημα.

  Από την εγγύηση αποκλείονται επίσης, τα μέρη που καταπονούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες και φθείρονται φυσιολογικά από την μακροχρόνια χρήση ή σύντομα από αλόγιστη, υπερβολική και κακή χρήση, όπως: πλάτη, σχάρες καύσης, πυρότουβλα, πυροστάτες, ανακλαστήρες, κλαπέτα, σταχτοδοχεία.
- ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΡΕΧΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ;
Σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες εταιρεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με ένα Πανελλήνιο δίκτυο αντιπροσώπων:
  Διαθέτουμε στοκ ανταλλακτικών και αναλωσίμων για όλες τις εστίες μας, για άμεση αποστολή και εξυπηρέτηση καθώς και καταρτισμένους τεχνικούς για την λύση κάθε προβλήματος.

  Για κάθε πρόβλημα σας απευθυνθείτε στην εταιρεία μας και θα βρείτε άμεση ανταπόκριση και επαγγελματική αντιμετώπιση για την άμεση λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

  Η OIKOFIRE είναι και ο φίλος και συνεργάτης που θα βρείτε στο πλάι σας όταν και όποτε την χρειάζεστε, όσα χρόνια και αν περάσουν. Οι πελάτες μας είναι οι καλύτεροι διαφημιστές μας, γι' αυτό φροντίζουμε να είναι πάντοτε ευχαριστημένοι και ευτυχώς, το έχουμε καταφέρει στην μακρόχρονη παρουσία μας στο χώρο.

  Έχουμε μια φιλική σχέση εμπιστοσύνης, σεβασμού και κατανόησης.
- ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΤΑΘΩ;
Ανεπιφύλακτα, σας προτείνουμε να απευθύνεστε σε επώνυμες μεγάλες, οργανωμένες εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν σέρβις, κύρος και εγγύηση. Θα σας στοιχίσει πιο οικονομικά από κάποιον ιδιώτη μάστορα και το κυριότερο, θα έχετε που να αποταθείτε για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία.
Παρ’ όλα αυτά, φροντίστε να ενημερωθείτε για το ποιόν, την αξιοπιστία και την εξυπηρέτηση της εταιρείας στην οποία απευθύνεστε, για να είστε βέβαιοι με ποιόν θα συνεργαστείτε.

  Για την αγορά εστίας:
  Ελέγξτε το όνομα, την πείρα, το προϊόν, την κατασκευάστρια εταιρεία. Η OIKOFIRE, από το 1991 έχει διαρκής παρουσία, με επώνυμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Μας εμπιστεύονται εκατοντάδες πελάτες κάθε χρόνο καθώς και οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές τζακιών στην Ευρώπη, όπως η CHEMINÉES PHILIPPE και η GODIN.

  Οδηγούμε την αγορά στην Κέρκυρα από το 1991. Έχουμε όνομα που κτίστηκε και εδραιώθηκε με επαγγελματική συνείδηση, σεβασμό και σωστή αντιμετώπιση του πελάτη, εξυπηρέτηση άμεση και ειλικρινή, πριν και μετά την πώληση, με σέρβις και ανταλλακτικά, άμεση παράδοση εμπορευμάτων, ευλαβική τήρηση των συμφωνημένων.

  Για την κατασκευή και τοποθέτηση:
  Η κατασκευή, τοποθέτηση και επένδυση του τζακιού ίσως είναι και πιο σημαντική από την επιλογή και αγορά της εστίας. Γι’ αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή του κατάλληλου ατόμου που θα την πραγματοποιήσει, γιατί δυστυχώς, σήμερα όλοι οι σοβατζήδες, μαρμαράδες, γυψαδόροι και τόσοι άλλοι άσχετοι και μη γνώστες των τεχνικών κατασκευής τζακιού με μαντεμένια ενεργειακή εστία, επαγγέλλονται τους ειδικούς. Φυσικά τα προβλήματα που ακολουθούν μια κατασκευή από ακατάλληλα άτομα θα είναι δικά σας και μόνο δικά σας.

  Η εταιρεία μας από το 1991 λειτουργεί με ειδικευμένους, μόνιμους τεχνίτες που βρίσκονται για δεκαετίες στην εταιρεία, με γνώση των τεχνικών κατασκευής και των ενδεδειγμένων υλικών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, με σχέδια και ιδέες, σας προσφέρει την σιγουριά και ασφάλεια της κατασκευής του τζακιού σας.

  Σημειώστε ότι είναι το μοναδικό έπιπλο του σπιτιού που δεν θα αλλάξει.

  Ελάτε στον Νο 1 και όχι στον πρώτο τυχόντα.

- ΠΟΤΕ ΤΟΠΟΘΕΤΩ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ;
Το τζάκι τοποθετείται στο σπίτι, αφού στρωθούν τα μάρμαρα ή πλακάκια. όμως, αν πρόκειται περί ξύλινου πατώματος, τότε το τζάκι τοποθετείται πριν από το ξύλινο πάτωμα.

Οπωσδήποτε, προς αποφυγή προβλημάτων και δυσάρεστων εκπλήξεων σχετικά με την κατασκευή της καμινάδας, την λήψη αέρα αναπλήρωσης κλπ., σας συνιστούμε να έχετε μια λεπτομερή συζήτηση και ενημέρωση από τους τεχνικούς της εταιρείας μας, η οποία θα σας απαλλάξει από προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις στο μέλλον. Πιθανόν να βρεθείτε προ τετελεσμένων γεγονότων, για τα οποία ενδεχομένως να μη υπάρχει λύση.

Ενημερωθείτε έγκαιρα!
Μη ξεχνάτε να έχετε μαζί σας, κατά την επίσκεψη σας και τα σχετικά αρχιτεκτονικά σχέδια της οικοδομής σας, ώστε οι τεχνικοί μας να μπορούν να τα μελετήσουν και να σας δώσουν σαφείς και οριστικές λύσεις και οδηγίες.

- ΤΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ, ΑΝΟΙΚΤΟ Ή ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ;
Κατηγορηματικά και χωρίς δεύτερη σκέψη, η επιλογή σας πρέπει να είναι μαντεμένια ενεργειακή εστία.

H ποσοστιαία απόδοση στην κλειστή εστία φτάνει το 65-75%, ενώ αντίστοιχα σε μια ανοικτή 10-15%.

Αυτό οφείλεται στο ότι ο αέρας που καταναλίσκει η κλειστή εστία για την καύση, είναι πολύ λίγος, 6-8 μ3 ανά ώρα κατά κιλό ξύλου, ενώ στην ανοικτή εστία, λόγω του ανεξέλεγκτου ελκυσμού, τεράστιες ποσότητες ζεστού αέρα, (που έχει θερμανθεί από την κεντρική θέρμανση του σπιτιού), αφαιρούνται από το σπίτι διαμέσου της καμινάδας, ποσότητα που ανέρχεται στα 60 – 100 μ3 ανά ώρα, κατά κιλό ξύλου. Είναι ευνόητο ότι αυτός ο αέρας που αφαιρείται από την καμινάδα για τις ανάγκες της καύσης και του ελκυσμού, αναπληρώνεται με κρύο δια μέσου των χαραμάδων του σπιτιού.

Έτσι οι μαντεμένιες κλειστές εστίες όχι μόνο δεν αφαιρούν την θέρμανση από το σπίτι, αλλά αντίθετα με το σύστημα παραγωγής ζεστού αέρα θερμαίνουν όλο το σπίτι. H επιστημονική όμως εξήγηση της υψηλής απόδοσης, βρίσκεται στις υψηλές θερμοκρασίες καύσης που αναπτύσσονται μέσα στην εστία και οι οποίες αναφλέγουν μεγαλύτερο ποσοστό αερίων (μονοξείδιο) που αλλιώς θα έφευγε άκαυτο μέσα στην καμινάδα. Τα αέρια αυτά είναι ενέργεια που εκμεταλλεύεται μόνο η κλειστή εστία, έχοντας ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ξύλου (3-4 φορές λιγότερα ξύλα από το ανοικτό τζάκι) και καύσιμης ύλης της κεντρικής θέρμανσης του σπιτιού (π.χ. πετρέλαιο ή αέριο) λόγω των χαμηλότερων αναγκών θέρμανσης από τον καυστήρα.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην "Λειτουργία".

- ΠΟΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ;
Η σωστή επιλογή μιας ενεργειακής εστίας είναι αρκετά πολύπλοκη, αλλά μπορεί να απλοποιηθεί με την καθοδήγηση ενός ειδικού. Αυτά που πρέπει να μας οδηγήσουν στην σωστή επιλογή είναι:

  • Πόσο χώρο θέλω να ζεστάνω.
  Υπάρχουν εστίες οι οποίες μπορούν να ζεστάνουν μέχρι από 60μ2 έως και 250μ2 χώρους, γι' αυτό και οι επιλογή μας πρέπει να είναι σύμφωνα με τον χώρο που θέλουμε να ζεστάνουμε. Η εστία όμως δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ αδύναμη για τον χώρο μας, γιατί θα χρειάζεται να λειτουργεί σε πλήρη ισχύ για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το οποίο θα μειώσει το χρόνο ζωής της, αλλά ούτε και πάρα πολύ ισχυρή γιατί θα υπολειτουργεί με αποτέλεσμα να μην δουλεύει σωστά, να λερώνετε το τζάμι, τα τοιχώματα, η καπνοδόχος και γενικότερα να μην έχουμε μια σωστή λειτουργία.
  • Τι αισθητική θέλω να έχω.
  Η αισθητική είναι το πιο υποκειμενικό και ρευστό πράγμα για ένα τζάκι. Επηρεάζει και επηρεάζετε κατά κύριο λόγο από την επένδυση του. Κλασσικό, Χωριάτικο, Παραδοσιακό, Μοντέρνο, Πρωτοποριακό. Ίσιο, Καμπύλο, Πρισματικό, Τετράγωνο, Μακρόστενο, Γωνιακό ή Κεντρικό. Η τελική αισθητική, το τελικό σχέδιο δηλαδή, είναι και αυτό ένας παράγοντας για το ποιά ενεργειακή εστία να διαλέξουμε.
  • Πόσα χρήματα μπορώ να διαθέσω
  Ένας άλλος, και πολύ βασικός παράγοντας, που επηρεάζει την τελική επιλογή μας, είναι το κόστος. Στην εταιρία μας υπάρχουν εστίες κάθε οικονομικού επιπέδου, καθώς επίσης μπορείτε να αποπληρώσετε μία εστία, είτε με πάρα πολλές δόσεις, είτε μέσω πιστωτικών καρτών.
  Στην περίπτωση των πολλών δόσεων, μπορεί να θεωρηθεί κάτι σαν αυτοχρηματοδότηση, αφού μέρος από τα χρήματα που εξοικονομάτε κάθε μήνα από άλλες πηγές θέρμανσης (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρικό), χρειάζονται για την αποπληρωμή των δόσεων. Έτσι έχετε ένα άμεσο μηνιαίο όφελος, χωρίς την ανάγκη κεφαλαίου για την αγορά της εστίας.

"Ακόμα περισσότερες πληροφορείες για τα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ μπορείτε να διαβάσετε εδώ".


Όλα τα κείμενα, άρθρα, φωτογραφίες, γραφικά και λοιπό υλικό όλων των σελίδων αυτής της ιστοσελίδας, προστατεύονται από την ΕU/Copyright, Ευρωπαïκή συνθήκη προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας και αθέμιτου ανταγωνισμού, τις διεθνείς συνθήκες και υπόλοιπους νόμους περί Copyright και αθέμιτου ανταγωνισμού και απαγορεύεται αυστηρά η μερική ή ολική αντιγραφή, χρήση, δημοσίευση ή ανατύπωση τους για οποιοδήποτε σκοπό, χωρίς την έγγραφη άδεια της OIKOFIRE, η οποία διατηρεί όλα τα δικαιώματα.

Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τα άρθρα και τις πρόνοιες των ανωτέρω νόμων.

“Για οποιαδήποτε πληροφορία, απορία ή προβληματισμό σας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα είναι χαρά μας να σας εξηπηρετήσουμε.”